ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα η παγκόσμια κοινότητα γιορτάζει την μέρα νεφρού, δίνοντας ελπίδες στους νεφροπαθείς όλου του κόσμου, υπό το πρίσμα των σύγχρονων ιατροτεχνολογικών εξελίξεων,  για παράταση της επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής. Και ενώ η διεθνής κοινότητα συζητά για τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην αιμοκάθαρση, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ)  στην ψωροκώσταινα, αντιμετωπίζει  τα φίλτρα τεχνητού νεφρού, που είναι η κλωστή που κρατάει τους νεφροπαθείς στη ζωή, ως μανταλάκια και μαξιλαροθήκες. Αναιρεί το καθήκον επιλογής του φίλτρου αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς, όπως προτάσσει η ιατρική πρακτική διεθνώς και δίνει το δικαίωμα στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, μέσω ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ, να προμηθεύονται φίλτρα τεχνητού νεφρού ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ !!!!!!!! (ακόμη και οι μαξιλαροθήκες έχουν προδιαγραφές).  Χωρίς  μάλιστα  να προκύπτει κάποιο σημαντικό οικονομικό  όφελος για το σύστημα υγείας (εκτός αν ως οικονομία κλίμακας εννοείται η εξαφάνιση των αιμοκαθαιρόμενων από την χώρα), αλλά με επιπρόσθετα κόστη από την περαιτέρω νοσηλεία των ασθενών (όσοι επιζήσουν).

Με τις περίεργες και πονηρές αυτές διαδικασίες της ΕΠΥ και του προέδρου της, άνοιξαν διάπλατα την πόρτα για την εισαγωγή φίλτρων στα νοσοκομεία μας από τριτοκοσμικές χώρες, που τα πουλάνε με το κιλό (άλλωστε σε πολλά site και  portal της νοτιανατολικής Ασίας είναι εμφανές, π.χ. http://www.alibaba.com, τυχαίο δεν νομίζουμε),  αμφιβόλου ποιότητας, άνευ ή ευκαιριακών προδιαγραφών,  ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ και δίνοντας τεράστια κέρδη στους κερδοσκόπους φαντομάδες της υγείας, που χτυπούν και φεύγουν αφήνοντας πίσω τους πτώματα.

TO ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ   ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ   ΠΟΥ   ΔΕΝ   ΞΕΡΕΙ   ΠΟΤΕ   ΘΑ   ΤΡΑΒΗΞΕΙ   ΤΟ   ΦΙΛΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ. Χαρακτηριστικά αναφέρονται φίλτρα από την Τουρκία, την Βουλγαρία,  την Αίγυπτο, την Κίνα  και άλλες τριτοκοσμικές χώρες,  που έχουν κατακλύσει το τελευταίο διάστημα τα νοσοκομεία μας  εξασφαλίζοντας απλά οι εισαγωγείς τους  το CE.

Η παραπάνω διαδικασίες τον τελευταίο χρόνο έχουν σαν αποτέλεσμα να καταγραφεί στις καρτέλες των αιμοκαθαιρόμενων  στα νοσοκομεία,  πρωτοφανή συχνότητα περιστατικών αντίδρασης στα φίλτρα και υποχώρησης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων μετά από 15 και πλέον χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αλλεργίες στο φίλτρο, Δερματίτιδες, Κεφαλαλγίες, Θρομβώσεις, Μουδιάσματα  στα χέρια κι έντονος κνησμός, Ρίγη και εμέτους, Έντονος κνησμός σε μέρη του σώματος, Έντονα υποτασικά επεισόδια, Κακή κάθαρση, Επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, Σφίξιμο στο στήθος, Έντονες ξηροστομίες, μη καλός καθαρισμός του φίλτρου, που οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών.

Ακόμη, οι ασθενείς  υποβάλλονται πολλές φορές σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα σχεδόν σε κάθε συνεδρία,  αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή και κινδυνεύοντας να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή είτε από αλλεργικό σοκ, είτε από υποβάθμιση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων (πτώση της αρτηριακής πίεσης,  ουραιμικό στρες από μη καλή κάθαρση, καταστροφή των αγγειακών προσπελάσεων κ.α.).

Μόνο ένας άσχετος πολιτικός ή ένας κομπογιαννίτης επιστήμονας  ή ένας διεστραμμένος νους μπορούσε να σκεφτεί  τέτοιες ενέργειες. Δυστυχώς στην ηγεσία ΕΠΥ  αυτήν την εποχή βρίσκονται άνθρωποι;;;;;;;;; και από τις τρεις κατηγορίες.  Διοικητικοί επιστήμονες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην χάσουν την θεσούλα τους, διεστραμμένα μυαλά που δεν θέλουν να δουν πέρα από τις τελείες και Πρόεδρο άσχετο με το αντικείμενο  (πολιτικός γαρ), που εξασφαλίζει το μισθό του στον κρατικό μηχανισμό.

Πέρα όσων αναφέρθηκαν, η ΕΠΥ και ο πρόεδρος της προχώρησαν φέτος και σε ένα κοινωνικό και θεσμικό πραξικόπημα. Απέκλεισαν από τις συνεδριάσεις τις επιτροπής που συστήθηκε, με επιλογή του, για κατάθεση προδιαγραφών  για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, ενόψει του νέου διαγωνισμού που προγραμματίζεται να ξεκινήσει,   τον εκπρόσωπο των νεφροπαθών, γεγονός  πρωτάκουστο τόσο για τα Ελληνικά χρονικά όσο και τα παγκόσμια, αντίθετα από την διεθνή επιστημονική τεκμηρίωση που  επιβάλει την συμμετοχή του χρονίως ειδικά πάσχοντα στη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων που τον αφορούν.  Οι μεθοδεύσεις αυτές από τον Πρόεδρο της ΕΠΥ δείχνουν ότι αποφάσισαν και ετοιμάζουν  την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση της νεφροπάθειας σε επίπεδο τριτοκοσμικής χώρας, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα αποκόμισης μεγάλων οικονομικών οφελών από επιτηδείους,  σε βάρος της υγείας και της τσέπης του Ελληνικού λαού.

Οι νεφροπαθείς  με αίσθημα ευθύνης προς την ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στους πολιτικούς  τζογαδόρους  και τους κερδοσκόπους της υγείας ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ  ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

     Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό  της Ελλάδας να δώσει επιτέλους ΤΕΛΟΣ, στην αγυρτεία ανθρώπινη και πολιτική, των συγγενών, φίλων και κουμπάρων, που κατασπαράζουν τις σάρκες του ΕΣΥ,  κατασπαταλούν τα χρήματα του ελληνικού λαού και φέρουν βασική ευθύνη  για την κατάντια της χώρα μας.

Ζητούμε από τον Υπουργό Υγείας να σταθεί για μια ακόμη φορά δίπλα μας, υποστηρίζοντας το δίκαιο αίτημα μας για ποιοτική και αποδοτική  αιμοκάθαρση που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα ιατροτεχνολογικά δεδομένα που ισχύουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ενόψει μάλιστα της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης  που ετοιμάζεται από τη ΕΠΥ( και στην οποία όπως προαναφέραμε δεν κλήθηκαν οι χρήστες/ασθενείς να καταθέσουν τις απόψεις των και να παρακολουθήσουν τη διαγωνιστική διαδικασία , αποσκοπώντας πάντα στο να βοηθήσουν και να επισημάνουν προβλήματα που αυτοί ως πάσχοντες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα )να εγκαλέσει και όχι να καλύπτει τον πρόεδρο της ΕΠΥ ώστε να λάβει σοβαρά υπόψη του  τις προτάσεις των πλέον ειδικών για το γνωστικό αντικείμενο της αιμοκάθαρσης που έχουμε στη χώρα μας και να μην παριστάνει τον ξερόλα. Καλούμε τον Πρωθυπουργό ,αλλά και τον Υπουργό Υγείας ,που μέχρι τώρα έδειξε και πάντα δείχνει  ιδιαίτερη  ευαισθησία για  τα θέματα των νεφροπαθών, να καλέσουν άμεσα  τον πρόεδρο της ΕΠΥ , τους  πλέον ειδήμονες στην αιμοκάθαρση  νεφρολόγους,  αλλά και εκπροσώπους ή εκπρόσωπο  των ασθενών και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί η σωστότερη και ορθότερη επιστημονικά αποδεκτή λύση. Προτάσεις υπάρχουν ,αρκεί  κάποιος να τις αναζητήσει και να μην παριστάνει τον παντογνώστη  και  να  βλέπει τους πάντες καχύποπτα  και κουτοπόνηρα. Τη θέση μας ,δηλ. τη θέση των νεφροπαθών, την καταλαβαίνει ο καθένας καλύτερα όταν στο άμεσο περιβάλλον του έχει παρόμοιο πάσχοντα, πράγμα που δεν το εύχεται κανένας.

Η επιλογή της θεραπείας( το ακολουθούμενο πρωτόκολλο)και    των θεραπευτικών μέσων (τα φάρμακα) που θα χρησιμοποιηθούν για  την αντιμετώπιση κάθε νοσήματος    είναι υποχρέωση και καθήκον των  ιατρών και όχι των ανίδεων περιστασιακών προέδρων .  Το ίδιο απολύτως ισχύει  και στην περίπτωση της αιμοκάθαρσης . Το είδος της αιμοκάθαρσης  που θα εφαρμοστεί σε κάθε νεφροπαθή ( η επιλογή της θεραπείας),αλλά και το είδος και ο τύπος του φίλτρου( το θεραπευτικό μέσο) που θα επιλεχθεί είναι πάντα υποχρέωση και καθήκον των ιατρών δηλ. των ειδικών.

 

Με εκτίμηση

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ                                                            Γ. ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αθήνα 13/03/2014