Όπως είναι γνωστό, από το 2010 μέχρι σήμερα και μετά από τρία (3) εξοντωτικά για την πλειοψηφία του λαού Μνημόνια, τα οποία εκτός των άλλων έχουν θέσει σε τροχιά κατάρρευσης το Κοινωνικό Κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις συλλήβδην, οι πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως οι νεφροπαθείς, οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, έχουν χτυπηθεί αλύπητα και πολλαπλά σε κάθε επίπεδο υγείας, παιδείας, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και ποιότητας ζωής.

Παρότι δεν υπάρχουν επίσημες μελέτες στη χώρα μας για το κόστος της αναπηρίας, είναι γενικά παραδεδεγμένο διεθνώς ότι ένα άτομο με αναπηρία, για να έχει περίπου το ίδιο επίπεδο ζωής με ένα μέλος του κοινού πληθυσμού, πρέπει να έχει περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο εισόδημα, κι αυτό εφόσον η Πολιτεία είναι σε θέση να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για παιδεία, υγεία κλπ. και στον πολίτη με αναπηρία. Για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνονται εκτός των άλλων και μέτρα θετικής διάκρισης υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας κατάφερε μέσα από σκληρούς αγώνες να ψηφιστούν νομοθετικές διατάξεις που βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό και όταν λειτούργησαν πραγματικά το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία και των οικογενειών τους. Σήμερα, και μετά από την ψήφιση τριών αντιλαϊκών από τη φύση τους Μνημονίων, επιχειρείται η βίαιη ανακατανομή του πλούτου στη χώρα μας,  με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και την καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων. Μια σειρά από κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων καθώς και των ανθρώπων αναπηρία και χρόνιες παθήσεις έχουν μπει στο στόχαστρο, κάποιες από αυτές έχουν ήδη καρατομηθεί, ενώ οι εναπομείνασες αποτελούν κυρίως πιάτο στο μενού του 3ου μνημονίου που επέβαλαν οι κυρίαρχες τάξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη .

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους νεφροπαθείς , πρέπει να δεσμευτούν οι πολιτικές δυνάμεις  ότι από όποια θέση κι αν τους τοποθετήσει με την ψήφο του ο λαός, είτε αυτή της Κυβέρνησης είτε της Αντιπολίτευσης, θα στηρίξουν τα παρακάτω:

1) Την άμεση επαναφορά με διάταξη νόμου του Ν.612/1977 που αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των αναπήρων και χρόνια πασχόντων ποσοστό από 80% και άνω. Δυστυχώς, ο νόμος αυτός πρόσφατα καταργήθηκε εν μία νυκτί με το 3ο Μνημόνιο.

2) Την υλοποίηση κατά προτεραιότητα για τους νεφροπαθείς και τους αναπήρους της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις με τα δύο πρώτα Μνημόνια, δεδομένου ότι η αδικία αυτή αφορά μόνο τους νεφροπαθείς του ιδιωτικού τομέα, μια που οι συνάδελφοι του δημοσίου και μόνο, κατά ανεξήγητο τρόπο αλλά ορθώς, εξαιρέθηκαν από τις περικοπές των συντάξεων του Ν. 4111/2013.

3) Τη μη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ως προς τη θέσπιση περιουσιακών και οικονομικών κριτηρίων για τη χορήγηση του διατροφικού επιδόματος που χορηγείται προκειμένου να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που απορρέουν από την αναπηρία, μια που δεν μπορούν να ισχύσουν εργαλεία και κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε κράτη τα οποία παρέχουν ίσα δικαιώματα στην πρόσβαση, στην παιδεία, στην υγεία, την πληροφορία και γενικά την ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες, με ή χωρίς αναπηρία, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που κατά γενική ομολογία διέρχεται ανθρωπιστική κρίση και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει στους πολίτες της με αναπηρία όλα τα παραπάνω.

4) Τη μη κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών στο εισόδημα των νεφροπαθών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και την πρόβλεψη αντίστοιχης φοροελάφρυνσης για τους ελάχιστους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι εργάζονται κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες.

5) την αναθεώρηση του 2643, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας προστατευμένες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ΟΑΕΔ για την εκπόνηση νέου προγράμματος μακροχρόνιας απασχόλησης των χρόνια πασχόντων και των αμεα.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών καλεί τους συλλόγους μέλη της, όλους τους νεφροπαθείς, τις οικογένειες μας,  να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΕΣΑΜΕΑ, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, στην πλατεία Ομονοίας στις 11 το πρωί.

Διαμαρτυρόμαστε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, μαζί με τα ΑΜΕΑ και τους χρόνια πάσχοντες, ενωμένοι και αποφασισμένοι για την προστασία των δικαιωμάτων μας, την κοινωνική ένταξη, την αξιοπρεπή διαβίωση, την κοινωνική προστασία, την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος μας. Παλεύουμε για την εκπαίδευση, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη.

Ζητούμε από τον  πρωθυπουργό, τον πολιτικό κόσμο, τους κοινωνικούς εταίρους, ολόκληρη την κοινωνία να πάρουν θέση, να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.