ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις κρύβει η προεκλογική περίοδος για τους νεφροπαθείς της χώρας. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας (ΕΠΥ) συνεχίζει το έργο της εξόντωσης των αιμοκαθαρόμενων, παρά τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας των νεφροπαθών και τις Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.

Από ότι φαίνεται μέχρι την τελευταία μέρα που θα κάθεται ο πρόεδρος της κ. Γιάνναρης στην καρέκλα του στην ΕΠΥ θα καλύπτει τους κερδοσκόπους της υγείας. Φρόντισε επιμελώς να μην ολοκληρωθεί η νέα σύμβαση του δημοσίου για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, με αποτέλεσμα το κάθε νοσοκομείο της χώρας από τις 10 Ιανουαρίου του 2015 να προκηρύσσει δικό του διαγωνισμό για να προμηθευτεί φίλτρα, χοαρίς καμία προδιαγραφή και με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή. Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που έχουν ήδη ολοκληρωθεί (τέλη του 2014) οι διαδικασίες για την σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών από την επιστημονική επιτροπή που σύμφωνα με τον νόμο συνέστησε η ΕΠΥ και αρνείται να τις θέσει σε εφαρμογή σήμερα ο πρόεδρος της!!!!!. Ήδη εμφανίστηκαν κινέζικα φίλτρα και ο τρόμος είναι πλέον ζωγραφισμένος στα πρόσωπα των αιμοκαθαρόμενων της Ελλάδας. Οι μεθοδεύσεις Γιάνναρη έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αποδεικνύοντας την στόχευση της ΕΠΥ και του Υπουργείου – κανένα έλεος στην υγεία και τους χρόνια πάσχοντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γιάνναρης αρνήθηκε την πρόταση της Ομοσπονδίας μας, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης για να μπουν στην χώρα μας να χρησιμοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία τριών χωρών της ΕΕ, της Ιαπωνίας, της Β. Αμερικής και της Αυστραλίας.

Πρώτο θύμα αυτής της πολιτικής είναι οι νεφροπαθείς του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, όπου η διοίκηση του νοσοκομείου κατ’ εντολή του Υπουργείου προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για φίλτρα αιμοκάθαρσης χωρίς καμία προδιαγραφή, σαν να είναι τα φίλτρα σεντόνια και μαξιλαροθήκες. Για να μπουν τα κινέζικα, τα αιγυπτιακά, τα τούρκικα και κάθε άλλης απίθανης προέλευσης φίλτρα – με τι συμφέρον άραγε; – κατάργησαν τις υποδείξεις των νεφρολόγων του νοσοκομείου, που εγκαίρως είχαν καταθέσει στην διοίκηση του τεχνικές προδιαγραφές σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ισχύουν διεθνώς και τις ανάγκες των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αυτό, στο μαρτύριο της νεφρικής υποκατάστασης. Η διοίκηση πιστή στις εντολές του Γιάνναρη αγνόησε τα όσα ήδη συμβαίνουν στο νοσοκομείο (κίνδυνος για την ζωή των ασθενών, κολλημένα φίλτρα, κακή ποιότητα αιμοκάθαρσης κ.α.).

Ζητούμε :

  1. Η διοίκηση του νοσοκομείου να προκηρύξει διαγωνισμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές που κατέθεσε η Νεφρολογική κλινική και έχουν υιοθετηθεί από το ΔΣ του νοσοκομείου. Σε άλλη περίπτωση να διενεργηθεί ο διαγωνισμός σύμφωνα με το πόρισμα που κατάθεσε στην ΕΠΥ η επιστημονική επιτροπή για την σύνταξη των προδιαγραφών των φίλτρων αιμοκάθαρσης.
  2. Ο διοικητής της 4η“= ΥΠΕ κ. Καλτσίδης να πάρει επιτέλους θέση και να μην ρίχνει τις ευθύνες μόνο στο Υπουργείο
  3. Καλούμε τους συμμετέχοντες στην επιτροπή του διαγωνισμού του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης να μην προχωρήσουν στην αξιολόγηση των προσφορών χωρίς να έχουν τεθεί όροι τεχνικών προδιαγραφών σύμφωνα με τα παραπάνω.
  4. Καλούμε άμεσα τον Υπουργό Υγείας να προκηρύξει τον νέο Εθνικό διαγωνισμό

Για την προάσπιση της ζωής μας θα προβούμε σε κάθε ενέργεια που θα ακυρώνει τις παραπάνω μεθοδεύσεις. Έστω και στην προεκλογική περίοδο την Τετάρτη 21-1-2015:

Α) Οι νεφροπαθείς του Ιπποκράτειου θα απέχουν από τη θεραπεία της αιμοκάθαρσης από τις 12:00 μέχρι τις 14:00.

Β) Θα προχωρήσουμε σε παράσταση διαμαρτυρίας του νοσοκομείου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ ΜΕ ΦΙΛΤΡΑ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 

Αθήνα 19/01/2015