ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Πέμπτη 17/7/2014 αντιπροσωπεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη, προκειμένου να  παρουσιάσει την κατάσταση που βιώνουν οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου σήμερα στην Ελλάδα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα,  διήρκησε πάνω από μια ώρα και η συζήτηση  επικεντρώθηκε σε τρία βασικά επίκαιρα αιτήματα των νεφροπαθών.

 

  1. Απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Αναλύθηκε στο Υπουργό ότι πιθανό κλείσιμο ή αποδυνάμωση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα φέρει σε τραγική κατάσταση τους νεφροπαθείς αλλά και όλες σχεδόν τις κατηγορίες των χρόνια πασχόντων μια που δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα ακριβά φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάστασης τους, ενώ θα γίνουν έρμαιο στις συντεχνίες του χώρου του φαρμάκου. Ταυτόχρονα ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με περισσότερα από 90.000.000 ευρώ ετησίως που είναι το όφελος από τις τιμές που προμηθεύεται τα φάρμακα ο ΕΟΠΥΥ.

    Ο Υπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΠΟΝ ότι δεν τίθεται θέμα σε σχέση με την λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ,  χωρίς όμως να δεσμευτεί ότι το ίδιο θα ισχύσει και στο μέλλον.

 

  1. Αιμοκάθαρση στις δημόσιες ΜΤΝ με φίλτρα που εξασφαλίζουν τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και ποιότητα ζωής των νεφροπαθών. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΝ εξήγησε στον Υπουργό το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει με την προμήθεια των φίλτρων με την διαγωνιστική διαδικασία των call off’s χωρίς προδιαγραφές εδώ και ένα χρόνο. Αποτέλεσμα αυτής είναι τα νοσοκομεία να γεμίσουν από φίλτρα no – name αμφίβολης προέλευσης και χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου. Επίσης παρουσιάστηκε στον Υπουργό  η πρόταση της ΠΟΝ για την προμήθεια των φίλτρων που εξασφαλίζει τόσο την διαθεσιμότητα ποιοτικών φίλτρων αιμοκάθαρσης, επιτρέποντας στους ιατρούς να επιτελέσουν το καθήκον της επιλογής του φίλτρου, όσο και τον έλεγχο των αντίστοιχων δαπανών.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα προκειμένου να βρεθεί  λύση       που να διασφαλίζει την ποιότητα της αιμοκάθαρσης.

 

  1. Στελέχωση των ΜΤΝ των δημόσιων νοσοκομείων  με Νεφρολόγους.

Η ΠΟΝ εξέφρασε την  αγωνία της  για την υποστελέχωση των μονάδων τεχνητού νεφρού των νοσοκομείων της χώρας  και ιδιαίτερα των περιφερειακών, με αποτέλεσμα αρκετές μονάδες να βρίσκονται στα όρια επικινδυνότητας της λειτουργίας τους. Έτσι αρκετοί νεφροπαθείς αναγκάζονται ακόμη και σήμερα να μεταναστεύουν προκειμένου να υποβληθούν στις αναγκαίες αιμοκάθαρσης, ή να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι την ΜΤΝ που διαθέτει τον ικανό αριθμό ιατρών που μπορούν να τους καλύψουν.

Ο Υπουργός αναγνώρισε την σοβαρότητα του προβλήματος και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λύση το επόμενο διάστημα με την συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου και της νεφρολογικής εταιρείας για τον εντοπισμό και κάλυψη των κενών.

 

Η ΠΟΝ ζήτησε από τον Υπουργό την δημιουργία συνεχούς διαύλου επικοινωνίας για την ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργούνται και την αναζήτηση λύσεων  προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται  οι νεφροπαθείς, αίτημα που ο Υπουργός έκανε δεκτό.

Στο επόμενο χρονικά διάστημα η ΠΟΝ θα επιδιώξει και νέα συνάντηση με τον Υπουργό για τα καυτά προβλήματα των νεφροπαθών.

 

 

 

 

Αθήνα 18/07/2014